F C U T R E C H T BUSINESSMAGAZINE | J U L I 2 0 2 2 21 NUMBER 1 CATERING FC UTRECHT EN NUMBER 1 CATERING BEDRIJVEN TOPSPORT BINNEN EN BUITEN DE LIJNEN Number 1 Catering en FC Utrecht willen met de publiekscatering in Stadion Galgenwaard een leidende rol innemen en binnen vijf jaar een publiekscatering neerzetten die behoort tot de top 5 in de stadions. Number 1 Catering is actief bij midden- en grootschalige evenementen, beurzen, sportevenementen en in stadions. TEKST: VROUGJE FIKKE FOTOGRAFIE: NUMBER 1 CATERING ACHTERGROND Number 1 Catering is in 1986 begonnen onder de naam Hotdog King en inmiddels uitgegroeid tot de grootste publiekscateraar van Nederland. Maayk de Poorter, directeur en deels eigenaar van Number 1 Catering, neemt ons mee in de ontwikkeling van het bedrijf. De Poorter: ‘Ik ben in 1998 bij Hotdog King in dienst gekomen. In die tijd leverden wij hotdogs en cheeseburgers aan de retail, waren we producent van verpakte hotdogs en hamburgers en deden we in beperkte mate aan catering. In die tijd werd duidelijk dat deze drie takken niet pasten binnen één organisatie. Vanaf 1998 zijn we ons steeds meer gaan specialiseren naar publiekscateraar. Ook kwamen we er toen achter dat de naam Hotdog King de lading niet meer dekte, omdat we inmiddels veel meer producten verkochten dan alleen maar hotdogs. De naam Number 1 Catering past veel beter bij het imago van publiekscateraar. Inmiddels voeren wij onder de naam van Number 1 Catering zo’n 30 tot 40 verschillende concepten.’ Reinier Hansen, Event Manager bij Number 1 Catering, werkt sinds 2014 bij het bedrijf. Begonnen als stagiair, kwam hij in 2016 in vaste dienst bij het bedrijf. In de jaren die volgden klom hij op en kreeg hij sinds afgelopen seizoen de verantwoordelijkheid voor de operationele zaken bij FC Utrecht. Meer en meer groeide hij in zijn rol binnen FC Utrecht. FASE 1 De Poorter: ‘De eerste gesprekken zijn gevoerd in 2016 en in het seizoen van 2017 zijn we bij FC Utrecht gestart, eerst alleen met food. In 2020 zijn we in gesprek gegaan met Thijs van Es om te kijken of we de gehele catering op konden pakken. Vanaf vorig seizoen verzorgen wij de totale publiekscatering: eten en drinken. We hebben de bestaande exploitatie overgenomen. Binnen Number 1 Catering hebben we een team van specialisten met kennis van zaken. Zij zagen dat de bestaande routing niet de meest ideale was. Er waren factoren die vertragend werkten en al snel werd duidelijk waar de bottlenecks zaten. Een duidelijke wens van FC Utrecht is dat zij in de komende jaren de bezoekersaantallen willen zien stijgen. Number 1 Catering moet daarop voorbereid zijn en meegroeien.’ Hansen: ‘Dit betekende dat de input op de verschillende afgiftepunten drastisch omhoog moest en de processen bij de verkooppunten verbeterd moesten worden. Een van de eerste zaken die we aangepakt hebben, is de werkwijze bij de uitgiftepunten. Daarvoor moesten ook de drank- en foodcounters verplaatst worden. De opstelling is nu zo dat een deel van de medewerkers zorgt voor de productie en het andere deel voor de uitgifte. Op deze manier kunnen we de bezoekers zo optimaal mogelijk bedienen. Het food staat nu in het midden en de bars aan de buitenkant. Op diverse gebieden hebben we bewuste Maayk de Poorter, directeur en deels eigenaar van Number 1 Catering: ‘De samenwerking met FC Utrecht is intensief en gebaseerd op wederzijds vertrouwen.’ keuzes gemaakt. Bij het food bieden we vier concepten aan: Sandwiches & Verse Koffie, Burgers, Hollandse Snacks, Broodje Worst & Broodje Bal. We merken dat de FC Utrecht-supporter heel veel waarde hecht aan het broodje worst. Het is nog steeds het best verkochte item. Ook bij de drankuitgiftepunten hebben we keuzes gemaakt. Zo hebben we bij de Bunnikside raptaps geïnstalleerd, waardoor de capaciteit met 70 tot 80 procent gestegen is. Ook hebben we ervoor gekozen om bier te schenken in één formaat ‘glas’. Dus geen kleine en grote biertjes meer, maar gewoon 1 formaat beker. Deze keuze draagt ook bij aan de verhoging van de omloopsnelheid. Daarnaast hebben we
RkJQdWJsaXNoZXIy ODM1NjU=